Oglas

Variva s mesom: Recepti koje ćete vrlo lako skuhati, a u njima će uživati i vaša djeca

author
N1 Hrvatska
13. velj. 2024. 14:06
varivo Pexels
Pexels | Pexels

Jedno od najčešćih jela koja se pripremaju u našim krajevima su razna variva ili čušpajzi kako ih neki nazivaju. Sezonsko povrće u finoj juhi savršeno nadopunjuje meso. Variva s mesom odličan su primjer jednostavnih, a zdravih i ukusnih jela.

Oglas

Sastojci u varivima s mesom mogu biti raznovrsni, uključujući svježe meso, sezonsko povrće, i aromatične začine. Jesti se mogu u različitim prilikama od obiteljskih okupljanja do blagdanskih proslava.

Recepti za variva s mesom


Osim što su iznimno ukusna, variva s mesom također su i izuzetno hranjiva. Bogate su proteinima iz mesa, vitamina i minerala iz svježeg povrća te zdravih masti koje dodaju punoću okusu.
Ovakvi obroci pružaju osjećaj sitosti i energije, što ih čini idealnim izborom za hladnije dane ili za obnavljanje snage nakon napornih aktivnosti.

Variva s mesom često se pripremaju prema receptima koji se prenose s generacije na generaciju, no postoje i brojni novi trikovi kako pripremiti najbolji čušpajz.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata za varivo s mesom.

Goveđe varivo s povrćem


Potrebni sastojci:

- 500 g goveđeg mesa (narezanog na kockice)

- 2 velike mrkve (nasjeckane)

- 2 veće krumpira (nasjeckana na kockice)

- 1 glavica luka (nasjeckana)

- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

- sol, papar, vegeta po ukusu

- 1 žlica maslinovog ulja

- 1 l vode

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu staklasti.
Dodajte narezano goveđe meso u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Zatim dodajte mrkvu i krumpir u lonac te promiješajte. Ostavite kratko na vatri.

Prelijte sve vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri još barem 45 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Posolite, popaprite i dodajte vegetu po ukusu. Ako niste fan vegete, možete dodati začine poput ružmarina, vlasca i bosiljka.

Poslužite toplo uz domaći kruh.

Pileće varivo s tjesteninom


Potrebni sastojci:

- 500 g pilećeg mesa (narezanog na kockice)

- 1 veza mrkve (nasjeckana)

- 1 veća tikvica (nasjeckana)

- 1 glavica luka (nasjeckana)

- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

- 100 g tjestenine po izboru

- sol, papar, začini po ukusu

- 1 žlica maslinovog ulja

- 1 l pilećeg temeljca

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu mekani.

Dodajte narezano pileće meso u lonac i pržite dok ne postane lagano smeđe. Pazite da ne zagori.
Dodajte mrkvu i tikvicu u lonac te promiješajte pa ostavite da se kratko okusi sjedine.

Ako želite, možete malo smanjiti vatru, poklopiti lonac i ostaviti tako pet minuta uz miješanje. Na ovaj način će se još bolje prožeti okusi.

Nakon toga prelijte sve pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Možete koristiti kocku temeljca u vodi ili domaći temeljac.

Dodajte tjesteninu u juhu i kuhajte prema uputama na pakiranju, ali možda do dvije minute kraće kako se tjestenina ne bi raskuhala.

Posolite, popaprite i dodajte začine po ukusu.

Poslužite toplo.

Svinjsko varivo s graškom


Potrebni sastojci:

- 500 g svinjskog mesa (narezanog na kockice)

- 300 g smrznutog graška

- 1 veća paprika (nasjeckana)

- 1 glavica luka (nasjeckana)

- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

- sol, papar, začini po ukusu

- 1 žlica maslinovog ulja

- 1 litra svinjskog ili povrtnog temeljca (kocka temeljca u litri vode)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte narezano svinjsko meso u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Pazite da ne zagori, a po potrebi i poklopite lonac kako bi se svinjetina u vlastitom soku pržila.

Dodajte papriku i grašak u lonac te promiješajte. Prelijte sve temeljcem i pustite da zavrije.

Kada zavrije smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri još barem 40 minuta ili dok meso ne omekša.

Posolite, popaprite i dodajte začine po ukusu.

Poslužite toplo uz kruh ili krušne kocke.

Varivo od junetine s vinom


Potrebni sastojci:

- 500 g junetine (narezane na kockice)

- 2 velike mrkve (nasjeckane)

- 2 veća krumpira (nasjeckana na kockice)

- 1 glavica luka (nasjeckana)

- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

- 200 ml crnog vina

- 2 žlice maslinovog ulja

- 1 lovorov list

- sol i papar po ukusu

- 1 l goveđeg temeljca

- svježi peršin (za posipanje)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.

Dodajte narezanu junetinu u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju sa svih strana.
Kada je meso prženo, dodajte nasjeckane mrkve i krumpir u lonac. Nastavite pirjati sve zajedno još nekoliko minuta. Po želji poklopite lonac kako bi se okusi bolje stopili zajedno.

Nakon toga, dodajte crno vino u lonac. Pustite da vino prokuha i kuhajte nekoliko minuta kako bi alkohol ispario.

Sada dodajte goveđi temeljac u lonac. Dodajte lovorov list, sol i papar po ukusu. Promiješajte sve sastojke.

Pustite da varivo kuha na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano i sočno, a povrće kuhano.

Nakon što je varivo gotovo, poslužite ga toplo, posipano svježim peršinom za dodatni okus i ukras.

Pureće varivo s lećom


Potrebni sastojci:

- 500 g purećeg mesa (narezanog na kockice)

- 200 g crvene leće (isprane)

- 1 veća mrkva (nasjeckana)

- 1 manja tikvica (nasjeckana)

- 1 glavica luka (nasjeckana)

- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

- sol, papar, začini po ukusu

- 1 žlica maslinovog ulja

- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu mekani. Dodajte narezano pureće meso u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Zatim dodajte mrkvu, tikvicu i leću u lonac te promiješajte.

Prelijte sve temeljcem i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso ne omekša, a leća skuha.

Posolite, popaprite i dodajte dodatne začine po ukusu.

Poslužite toplo.

Zaključak


Variva s mesom su ukusna jela i simbol topline doma. Njihova raznolikost, od goveđih i pilećih variva do svinjskih i junećih pruža mnogo mogućnosti za istraživanje i uživanje u bogatstvu okusa. Iskušajte razna mesa, razno povrće i začine jer ćete teško pogriješiti s ovim ukusnim tradicionalnim jelom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama